Aproximativ 200 de tone de materiale și echipamente medicale în valoare de 15 milioane euro au fost achiziționate de MApN, prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency – NSPA), prin intermediul mecanismelor de achiziție ale acestei agenții.
„Materialele, destinate pentru limitarea efectelor generate de pandemia COVID-19 în România constau în: termometre, măști chirurgicale, măști tip FFP2, ochelari de protecție, combinezoane, halate impermeabile, protecție încălțăminte, șorțuri impermeabile și mănuși chirurgicale. Produsele vor fi plătite și aduse în țară în mai multe etape, potrivit unui calendar de livrare coordonat cu NSPA de Statul Major al Forțelor Navale și Direcția Medicală, cu sprijinul SMAp, care se va derula în perioada mai – noiembrie 2020”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de MApN.
Potrivit sursei citate, echipamentele au fost achiziționate prin mecanismele specifice parteneriatelor NSPA în scopul urgentării procesului de procurare a acestui tip de materiale necesare unităților militare și structurilor medicale din compunerea Ministerului Apărării Naționale.
„Materialele au fost procurate la prețuri de producător, la care s-au adăugat costurile administrative generate de plata personalului NSPA implicat în efectuarea acestor achiziții”, se mai arată în comunicatul MApN.
Sursa citată mai arată că de la începutul pandemiei de COVID 19 și până la încheierea stării de urgență, MApN a acționat cu peste 14.000 de militari și personal civil, în peste 7.200 de misiuni, cu circa 1.500 de mijloace tehnice.
Cel mai mare număr de militari în misiuni a fost înregistrat în ziua de 28 aprilie – peste 3.200 militari, cu aproximativ 800 de mijloace tehnice, ce au fost angrenați în peste 600 misiuni. În medie, în fiecare zi a stării de urgență au fost în teren peste 2.000 de militari și 500 mijloace tehnice, în aproximativ 400 misiuni.
Armata a fost reorganizată, joi, de Guvern, prin Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a analizei făcute la nivelul MApN privind participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență instituită pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii cu noul coronavirus.
Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 14 mai, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, arată un comunicat, trimis joi, de MApN. Aceasta este una dintre deciziile luate de Guvernul în ședința de joi , ultima zi de stare de urgență pe teritoriul României.